Wednesday, December 30, 2020

Sistem odası

  •  Bir Sistem odasınde bağıl nem ile ilgili olarak iki olası tehlike bulunur:

1. Elektrostatik deşarj: Elektrostatik deşarj olasılığı, nem çok düşük olduğunda gerçekleşir. Ayrıca, bu olasılık sıcaklık düşük olduğunda da artar. Elektrostatik deşarj insanlar tarafından oldukça zor fark edilebilir ve genelde yaralanmalara yol açmaz. Ancak, 10 Volt değerindeki bir deşarj donanıma hasar verebilir.

2. Korozyon: Bu durum metalik bir donanım, donanım ıslandığında veya havadaki su yoğuşmasının sonucu olarak küçük damlalar oluştuğunda veya suya maruz kaldığında oluşur.

Örneğin: Yüksek nem bulunan bir ortamda, sunucuların içerisindeki elemanlar hasar görebilir ve veri kaybı yaşanabilir. Buradaki ana nokta, yoğuşma ve elektrostatik deşarjın engellendiği bir ortamda, nemin optimum bir aralıkta tutulacak şekilde dengelenmesidir. Bunun için, en uygun bağıl nem aralığı %40 ile %55 arasıdır. 

(Bu değer aynı zamanda TIA/EIA 942 standardıyla önerilir)

https://hassasklima.com/bilgi-bankasi/tag/sistem%20odas%C4%B1%20nem%20oran%C4%B1%20ne%20olmal%C4%B1.html


  •  Havadaki nem oranının aşırı yükselmesi veya düşmesi bilgisayar sistemlerine zarar verebilir. Nemin çok az olması, statik elektrik yüklenme ve aktarımlarını arttırarak manyetik teyp ve benzeri bileşenlerde sorunlara yol açabilir.  Nem oranının çok yükselmesi ise, bilgisayar sistemlerinizin devrelerinde kısa devrelere  kadar uzanan sorunlara neden olabilir.  Söz konusu olumsuzlukların önlenebilmesi için yüksek güvenilirlik gerektiren ortamlarda nem düzeyi belirli sınırlar arasında tutulmalı ve  nem düzeyinin belirlenen sınırlar dışına çıkması durumunda alarm sistemleri devreye girmelidir.

 https://sistemnetwork.karabuk.edu.tr/sistem_odasi/sistem_odasi.html

No comments:

Post a Comment